Til toppen

Heksesot

HEKSESOT

Det er flere grunner til heksesot uten at årsakssammenhengen er helt kartlagt. Noe av årsaken kan tilskrives at de siste årene har bruken av vannbasert (løsemiddelfri) maling og annen miljøvennlig byggkjemi økt sterkt. Løsningen på problemet kan være god ventilasjon. Et annet tiltak er å senke innetemperaturen fordi dette vil føre til redusert avdamping fra vegger og tak som igjen fører til mindre sotavsetning.

Ikke puss opp i den kalde årstiden. Gjør det heller om våren så får malingen en lang periode å avdampe på før det fyres igjen. Normalt sett vil avgassingen opphøre i løpet av 2 til 3 år.

Når heksesot først har oppstått så kan rengjøringen være et tungt og drøyt prosjekt. Bruk av vanlig såpe vil kun skape et klissete belegg på overflaten og ikke fjerne soten. Flatene må rengjøres grundig med fettløsende rengjøringsmidler. Her anbefales Proff Nautilus. Ved fjerning av heksesot på gjenstander og skjøre ting, brukes sotsvamp. Dette er en natursvamp så skånsomt fjerner soten fra malerier, lamper, o.l.